Истината е, че Съветската армия е била окупаторка, а не освободителка

...
Истината е, че Съветската армия е била окупаторка, а не освободителка
Коментари Харесай

Георги Дюлгеров: Съветската армия е била окупаторка, а не освободителка

Истината е, че Съветската войска е била окупаторка, а не освободителка след Втората международна война. Така режисьорът Георги Дюлгеров разяснява протичащото се към Паметника на Съветската войска. 

" Това би трябвало да се знае. Историята би трябвало да се познава дълбока. Този мит за двойните освободители нанася щета върху нашата национална еднаквост и  много обърква хората. Вижте тази окупаторска демонстрация на съветската войска в този момент в Украйна "

Георги Дюлгеров издаде втора част на книгата си " Биография на моите филми “. Първата част на спомените му излиза през 2020 година Там се споделя за 9 кино лентата и три неосъществени плана в интервала от 1970 до 1990 година. Посветена е на внуците му -Деян и Асен.

" Това беше така наречен социалистически интервал, в който филмите се правеха с държавно финансиране. След това преминахме към така наречен система на самостоятелните продуценти. Излязохме от зоопарка и влязохме в джунглата. Разказвам за времето посредством хората, които са били в тези филми-пред и зад камерата. Биографията на един филм се състои от това, което го няма на лентата ".

На мен ми провървя, без значение от това по кое време съм си правил филмите-преди или след измененията, уточни той. 

" Около мен постоянно е имало другари. Промени се финансирането и отношението към културата ".

Режисурата не  е специалност, а болестно положение,  уверен е той. 

" За да го лекуваш, би трябвало да правиш филми. Иначе си отиваш ".

Книгата е предопределена и за моите студенти, изясни той в предаването " Хоризонт за вас ".

" И до момента преподавам и поддържам връзка непрестанно с младежи. Те идват в майсторските класове, които повеждам. Но не мисля, че отношението към историята се е трансформирало. Нашата нация по принцип няма историческа памет. Моята персонална задача е да вардя историческата памет "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР